Hälsofördelar med vegetarisk kost

Att frukt och grönsaker är nyttigare än kött och ost är inte direkt någon nyhet för någon. Frågan är hur nyttigt det egentligen är? Vilka är de olika hälsofördelar som ofta associeras med vegetarisk kost? Här kan du läsa mer om varför det är så nyttigt att äta vegetariskt eller veganskt.

Rikt på vitaminer och mineraler

Vegetarisk och vegansk kost är främst växtbaserad, vilket innebär att den främst består av livsmedel från växtriket. Detta inkluderar grönsaker, frukt, bär, baljväxter och svampar. Många av dessa livsmedel, dock inte alla, är mycket näringsrika och fulla av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Kosten innehåller ofta rikliga doser av c-vitamin, e-vitamin, zink och magnesium. Detta motverkar bland annat det onda kolesterolet och inflammation i kärlen. Med andra ord är dessa vitaminer och antioxidanter bra för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

För att du ska få i dig alla vitaminer och nyttigheter måste du dock välja rätt vegetariska livsmedel. Vegansk och vegetarisk kosthållning är per automatik inte nyttigare utan det handlar om vilka livsmedel du väljer. Det finns många veganska halvfabrikat, processad mat, snacks och godis. Dessa är nödvändigtvis inte bättre än icke-vegetariska alternativ.

Nyttiga fetter

En balanserad växtbaserad kost är näringstät, men relativt energisnål. Baljväxter och grönsaker är rika på omättade fetter vilket är betydligt nyttigare än mättade fetter. I dagens samhälle är fetma ett stort problem eftersom många sjukdomar är relaterade till övervikt. Växtbaserad kost hjälper dig att hålla en mer hälsosam vikt och minskar risken för många sjukdomar, bland annat diabetes typ 2, vissa cancerformer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Färre miljögifter

Det är bevisat att vegetariska livsmedel innehåller färre miljögifter och tungmetaller är animaliska livsmedel. Dessutom minskar risken för en rad andra sjukdomar som till exempel gallsten och njursjukdomar.

Lämna ett svar