Välj rätt vin till maten

Mat och vin tillsammans kan vara fantastiskt gott. Det gäller dock att välja rätt vin till rätt mat. Vissa smaker och texturer passar helt enkelt bättre ihop med varandra. Här hittar du de bästa tipsen.

Riesling till asiatisk mat

Asiatisk mat matchas oftast med öl eftersom det kan vara svårt att balansera vinets höga alkoholhalt med kryddstarka rätter. Det finns dock ett knep som gör det möjligt att dricka vin även till maträtter med chili, sötsur sås och andra smaker som är vanligt i asiatiska maträtter. Knepet är att välja ett vin med viss sötma eftersom det balanserar hettan i maten. Du kan läsa mer om Riesling hos grapevine.se där du även hittar många användbara tips när det kommer till att välja rätt vin till maten. Grapevine.se är en hemsida för personer som är intresserade av mat och dryck. Det är helt gratis och du kan även prenumerera på deras nyhetsbrev.

Rött till kött och vitt till fisk – eller?

En annan bra tumregel är att välja rött vin till kött och vitt vin till fisk. Det är för att kött är fetare och innehåller mer protein som det behöver balanseras med ett kraftigare vin. Fiskrätter är oftast lättare och passar därför bäst till lättare vita viner. Det finns såklart många undantag till den här regeln. Det går alldeles utmärkt att servera rött vin till lax, men se till att välja ett mjukare rödvin som Beaujolais Nouveau eller liknande.

Portvin till efterrätten

Det går även bra att dricka vin till söta efterrätter. Nyckeln till en lyckad kombination är att välja ett sött vin. Om du väljer ett torrt vin till en söt efterrätt så kommer vinet att smaka strävt. Ett fruktigt portvin passar till många efterrätter, inte minst mustiga chokladtårtor och liknande. Sauternes och andra ljusa dessertvin passar bra till ljusare efterrätter, exempelvis citronpaj.

Lämna ett svar