Öppna ett lantcafé på gården

Många vill idag flytta ut på landet och bli mer självförsörjande. Då gäller det att hitta nya inkomstkällor, vilket en del löser genom att arbeta på internet eller genom att leva av det landet ger. Ett sätt att få en bra inkomst som gårdsägare är att starta ett lantcafé eller en gårdsbutik, vilket kan drivas med hemodlade råvaror.

Hos Kellfri hittar du jordborrar du kan använda för att sätta upp stängselstolpar, plintar och staket runt din gård. Jordborren gör det enklare att sätta ner stolparna ordentligt i jorden så att de inte välter vid stormar eller annan yttre påverkan. Du kan också använda jordborren för att plantera träd och växter vars skörd du kan använda till ditt café.

Många möjligheter på gården

Som ägare av en gård har du många möjligheter för att få in en bra inkomst. Du kan odla egna grönsaker och kryddor och starta upp ett lantcafé, eller en gårdsbutik där du säljer skörden direkt. Charlotte Brantestad arbetade först som socionom men blev utbränd, lämnade det ångestfyllda jobbet i storstaden och öppnade i stället en egen gårdsbutik i Småland. Här säljer hon närodlat, miljövänligt och hemgjort till kunderna. Hon har också startat ett eget café där hon säljer sitt egenbakade bröd.

Egenodlat i butiken

Henrik Bergman och Camilla Wengelin säljer sina egenodlade grönsaker i en butik på gården. De har självbetjäning i butiken men finns hela tiden runt knuten för att svara på kundernas frågor. Det är lokalbefolkningen och fritidsfolk som ska till sommarstugan som är de vanligaste besökarna enligt Henrik Bergman. Regionchefen för Lantbrukarnas riksförbund, Håkan Johansson, menar att allt fler har gårdsbutik för att komma närmare kunderna och för att utveckla sin verksamhet. Även Johan och Lars Nilsson som bor i Gisebo vid Huskvarna driver en obemannad gårdsbutik med försäljning av grönsaker, mjölk och ägg. De pastöriserar mjölken själva och säljer den i en automat där det går att betala med kort.

Therese Erndal är 24 år och är självförsörjande på sin gård där hon tillsammans med maken Joseph har startat en egen marknad. Här säljer hon frukt, bär, nötter och juice. Odlingsmarkerna rymmer friland där hon odlar grönsaker och har ett växthus med gurka och tomat. Målet med marknaden är att starta en ny tradition där målet är att förändra hur den lokala maten säljs och produceras.

Lämna ett svar