Svensk mat och svenska matprodukter runtom i världen

När man talar om matkultur är det ofta maten kring Medelhavet som hamnar i fokus. Det klassiska franska köket har under lång tid varit en inspirationskälla för restauranger och kockar runtom i världen. Det italienska köket är, genom sin pasta och sina pizzor, representerat i de flesta städer och det arabiska köket ökar i popularitet sedan ett antal år tillbaka. Men även det svenska och de övriga nordiska köken börjar att ta för sig på världsscenen, mycket tack vare att allt fler svenska kockar ger sig ut i världen och sprider den svenska matkulturen. Och den svenska maten förtjänar sin uppmärksamhet – den är såväl välsmakande som hälsosam samtidigt som den ofta uppfattas som exotisk på sydligare breddgrader.

Inte enbart köttbullar med mos och lingon

Svensk kokkonst består inte enbart av köttbullar med mos och lingon, den är självfallet mycket mer än så. Bland matprodukterna har vi till exempel vårt svenska knäckebröd, en produkt som dessutom går utmärkt att kombinera med andra smaker och ingredienser. Behöver du inspiration för att skapa intressanta maträtter med knäckebröd som bas har Wasa.com en diger och inspirerande samling av recept. Där upptäcker du snabbt att knäckebröd fungerar med mer än kaviar och herrgårdsost.

Andra typiska svenska matprodukter är hjortronsylt, polarbröd, inlagd sill, nyponsoppa, renkött, regnbågslax i olika former eller varför inte vår norrländska surströmming, en produkt som fått alltmer uppmärksamhet via framförallt Youtube. Utbudet av svensk mat är både stort, varierande och det finns något för de flesta smakinriktningar, även om just surströmming kanske inte är något som man ska servera i alla sammanhang.

Svensk mat blir alltmer tillgänglig

En oväntad positiv effekt av att det svenska köket och svenska matprodukter får allt större spridning är att det blir allt enklare för utlandssvenskar, och även andra personer, som vill ha tillgång till svenska produkter. Förr inte alltför länge sedan var det endast möjligt att – förutom IKEA – hitta svenska butiker eller restauranger i större städer som till exempel London eller New York.

Idag är situationen helt annorlunda och du hittar idag svensk mat och svenska matprodukter på allt från caféer i franska Toulouse till butiker på Malta och restauranger i Tokyo. Lägg till detta möjligheten att kunna beställa via internet och du behöver inte gå länge utan tillgång till svensk mat, oavsett var i världen som du befinner dig.

Lämna ett svar