Vegetarisk kost

Den rådande klimatdebatten har gjort att det blivit allt vanligare att äta vegetarisk mat. En del väljer att utesluta alla animaliska produkter och bli veganer, andra väljer att enbart utesluta kött. Det finns även de så kallade flexitarianerna som väljer att dra ned på köttkonsumtionen, men inte utesluta den fullständigt. Det finns många olika anledningar till att äta mer vegetariskt. Klimatet, hälsan samt djurens välmående anses vara de främsta orsakerna till att folk äter allt mindre kött. Här kan du lära dig mer om vad vegetariskt kost är för något och de olika varianterna av det.

Vad är vegetarisk kost?

Det pratas mycket om att utesluta kött och äta mer vegetariskt, men vad innebär det egentligen och vad är skillnaden mellan vegetarisk och vegansk mat? Allt fler intresserar sig för klimatsmart och hälsosam kost. Rött kött anses vara en av de största miljöbovarna och därför är allt fler intresserade av att dra ned på köttkonsumtionen. Det finns många olika varianter av vegetarianism, alltifrån de mer etablerade beskrivningarna som vegetarian och vegan till de mindre kända som flexitarian och lakto-ovo-vegetarian. Den gemensamma nämnaren för alla dessa är att de utesluter kött.

Vegetarian

Om man är vegetarian äter man inte kött, fågel, fisk eller skaldjur. Däremot äter man vissa produkter från djurriket som exempelvis smör, mjölk ost och ägg. En vegetarian har uteslutit själva köttet från döda djur. Det finns olika sorters vegetarianer. Man skiljer på en lakto-ovo-vegetarian, ovo-vegetarian och lakto-vegetarian. En lakto-ovo-vegetarian äter ägg och mejeriprodukter. En ovo-vegetarian äter ägg, men inte mejeriprodukter. En lakto-vegetarian äter mejeriprodukter, men däremot utesluts ägg ur kosten.

Vegan

Om du följer en vegansk kosthållning utesluter du samtliga produkter från djurriket, inklusive ägg och mejeriprodukter. Även honung, gelatin och vegetabilier utesluts. Veganism brukar beskrivas som en livsstil och många utesluter alla sorters produkter som på något sätt har påverkat djuren i tillverkningen. Skinnprodukter, viss kosmetika och duntäcken är exempel på produkter som många veganer utesluter. Veganism får ofta kritik för att det inte går att tillgodose alla näringsämnen som kroppen behöver. Ibland kan det vara nödvändigt att komplettera med vissa vitaminer, men generellt sätt är det fullt möjligt att äta en näringsrik vegansk kost.

Alla produkter som är märkta som vegetariska går att äta även för veganer. Livsmedelsverket kräver att alla vegetariska livsmedel ska vara fria från ingredienser som kommer från djur. Detta inkluderar även ägg och mejeriprodukter.

Flexitarian

Allt fler svenskar har blivit flexitarianer, även så kallade semivegetarianer, de senaste åren. Denna grupp har valt att dra ned på konsumtionen av kött, fågel, fisk och skaldjur men utesluter det inte helt. Pescetarianer och pollotarianer tillhör denna grupp. Pescetarianer äter fisk och skaldjur, men däremot inte kött eller fågel. Pollotarianerna äter fågel, men inte rött kött och ibland inte heller fisk och skaldjur.

Lämna ett svar