Gör din egen kombucha

Superdrycken kombucha är något av det trendigaste du kan dricka just nu. Detta fermenterade te är både gott och mycket nyttigt. Dessutom kan du göra dina egen variant. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Vad är kombucha?

Kombucha är fermenterat te som har druckits i Asien i tusentals år. De senaste åren har drycken spridit sig till andra delar av världen och den benämns ofta som en superdryck. Drycken görs på en kombuchasvamp som används för att fermentera teet. Detta gör att den innehåller levande bakteriekultur, så kallad probiotika, vilket anses ha mängder med hälsofördelar.

Så gör du din egen kombucha

Det går att köpa färdig kombucha, men den som vill kan fermentera eget te hemma. För att brygga kombucha krävs den så kallade kombuchasvampen, även kallad för Scoby. Scoby är en förkortning för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Det är således olika sorters jäst och bakterier. Tillverkningen går till så att du tillsätter socker i ett te. Därefter tillsätter du kombuchasvampen. Denna svamp livnär sig på sockret under fermenteringsprocessen vilket gör att teet blir mindre sött och sockret förvandlas till hälsosamma ämnen. Processen sker i rumstemperatur och tar cirka 5-15 dagar beroende på hur mycket sötma respektive syrlighet man vill ha i sitt te.

Lämna ett svar