Vintrender

Vin är ett av de mest konservativa områdena inom mat- och dryckesbranschen. Vin har producerats i flera tusen år och har en mycket stor betydelse för vinproducerande länder över hela världen. Många av vinområdena skyddas av ursprungsbeteckningar för att inte andra områden ska kunna utnyttja den långa tradition som dessa områden besitter. Detta har gjort att vinbranschen sett ganska homogen ut under lång tid, men nu börjar konsumenterna efterfråga nyheter. Billiga bag-in-box från ett begränsat antal länder börjar känns uttjatat. Konsumeterna börjar intressera sig allt mer för vin och ställer högre krav. Här kan du läsa några av de hetaste vintrenderna just nu.

Naturvin

Naturvin är på allas läppar och helt plötsligt stoltserar var och varannan krog med att de serverar naturviner. Det är en av de största diskussionspunkterna i vinvärlden eftersom det finns många som hyllar och dissar trenden. Ett naturvin är ett vin som producerats så naturligt som möjligt. Det innebär bland annat att inga bekämpningsmedel använts och att druvorna plockas för hand. Dessutom används den naturlig jästen och vinet filtreras inte vilket ger en grumlig färg. Motståndare menar att detta är en skymf mot vinproduktionens utveckling och förespråkare anser att det är en hyllning till traditionella metoder. Kvaliteten varierar stort vilket även gör det spännande att prova olika viner. Om naturvinerna är en hype eller en trend som är här för att stanna återstår att se.

Biodynamsiskt & ekologiskt

Precis som med vanliga livsmedel efterfrågas även ekologiska viner i allt större utsträckning. Utbudet av ekologiska viner är stort i Sverige och nu har även allt fler biodynamiska viner introducerats. Ekologiska viner odlas enligt ekologiska principer där många bekämpningsmedel förbjuds. Biodynamiska viner tar konceptet ett steg längre och undviker all form av konstgjorda produkter. Dessutom skördas druvorna när det är fullmåne och vinet produceras i harmoni med hela vingården.

Gröna och orangea viner

Allt känner till rött, vitt och rosévin, men nu vill konsumenterna dricka orange och grönt vin. Det gröna vinet kommer från Minhoregionen i norra Portugal och går under ursprungsbeteckningen Vinho Verde som betyder grönt vin. Det är ett friskt, ungt vin med en lätt spritsig kvalitet. Färgen är, namnet till trots, inte grön utan ljust gul. Grönt vin syftar till att druvorna skördas när de är omogna för att ge den karaktäristiskt höga syrahalten.

Det orangea vinet är, precis som det gröna vinet, egentligen ett vitt vin. Detta vin har dock en lätt orange färg som kommer från tillverkningsprocessen. Orangea viner tillverkas av vita druvor, men på samma sätt som röda viner. Det innebär att druvornas skal får sitta kvar under jäsningsprocessen vilket ger en orange färg samt ett fylligare vin med mer tanniner.

Lämna ett svar