Växtbaserat kött

En av de största mattrenderna just nu är att utesluta kött, framför allt rött kött, från kosten. Detta har gett upphov till en rad innovativa lösningar och recept. Istället för att enbart äta sallad är det numera möjligt för veganer och vegetarianer att äta växtbaserat kött. Detta låter motsägelsefullt, men det är faktiskt möjligt. Här kan du läsa mer om denna trend.

Vad är växtbaserat kött?

Det finns flera olika sorters växtbaserat kött. Det som är gemensamt för alla är att de påminner om kött i smaken och i konsistensen när de tillagas, men ingredienserna kommer enbart från växtriket. Ett exempel är jackfruit som påminner om pulled pork när den tillagas. Jackfruit är en stor exotisk frukt som har en trådig konsistens som påminner om pulled pork.

Hur smakar det?

Poängen med att skapa växtbaserat kött är att konsumenter ska kunna äta mer klimatsmart och nyttigt utan att göra avkall på kvalitet och smak. De ska kunna njuta av rätter som traditionellt sätt innehåller kött, men på ett nytt sätt. Den tuffa konkurrensen inom branschen gör att utvecklingen går snabbt och många av dessa plantbaserade köttalternativ har faktiskt en smak och konsistens av riktigt kött, men fräschare.

Vem kom på denna idé?

Det finns många startups som har hakat på den rådande vegantrenden och erbjuder olika innovativa alternativ till kött. Deras alternativ till kött består av någon eller några former av växtprotein, exempelvis sojaprotein, ärtprotein, rödbetor, sjögräs eller bönprotein. En av pionjärerna inom plantbaserat kött är det amerikanska företaget Impossible Foods som är berömt för sin veganska bleeding burger. Deras nyckelingrediens är ”heme” som imiterar smaken och konsistensen av blod, men är gjort av sojaprotein, ärtor och rödbetor. Deras sortiment av köttlösa produkter har expanderat till bland annat korvar och pizzor. Företaget är värderat till över två miljarder dollar vilket är ett bevis för att det finns en efterfrågan på denna typ av produkt. Detta är en miljardindustri och inom de närmsta åren kommer vi se många olika matföretag som lanserar sin version av köttfritt kött.

Var hittar jag det?

Den svenska hamburgarrestaurangen Max har varit en förebild när det gäller nyttiga och klimatsmarta menyer. Självklart var de snabba på att anamma denna trend. Här kan du bland annat testa en 100% vegansk hamburgare som enligt kedjan både smakar och ser ut som riktigt kött. Deras växtbaserade burgare Delifresh Plant Beef har utvecklats av kedjan och lanserades i maj 2019.

Olika varianter av plantbaserat kött går även att hitta hos flera livsmedelsbutiker. Beyond Meat är ett matföretag som finns hos bland annat COOP i Sverige. Deras växtbaserade burgare innehåller till och med mer protein än en vanlig hamburgare. Växtbaserat kött är fortfarande relativt nytt vilket gör att priset är högt jämförelsevis, men det spås bli billigare snart.

Lämna ett svar