Recept för veganer

Ett vanligt missförstånd bland köttätare är att veganer endast äter sallader bestående av grönsaker. Detta stämmer såklart inte. Vegetarisk och vegansk kost kan vara både varierande och spännande. Dessutom är det många som säger att veganer inte får i sig tillräckligt med järn eller protein. Med en balanserad kost med bra veganska näringskällor är det dock inget problem att tillgodose kroppens behov. Här kan du ta del av två nyttiga och proteinrika veganska recept.

Vegansk barbecue

De flesta älskar smaken av grillat, men många associerar grillad mat med kött, fågel och fisk. Grönsaker och frukter är minst lika goda att grilla och du kommer att bli förvånad över hur mycket smaken kan förändras efter några minuter på grillen. Frukt och grönsaker som passar perfekt till en vegansk barbecue är blomkål, aubergine, squash, paprika i olika färger, ananas, äpplen, svampar och mycket mer. Marinera gärna grönsakerna innan, till exempel med olivolja och kryddor, för att ge dem rikligt med smak.

Falafel

Falafel är en veganernas bästa snabbmat. Rätten utgörs av kikärtsbollar som friteras och serveras i pitabröd tillsammans med sås och grönsaker. Den kommer ursprungligen från mellanöstern men älskas av veganer såväl som icke-veganer världen över. Kikärtor, som utgör basen, är mycket proteinrika och energisnåla. De innehåller 19 gram protein per 100 gram vilket är mycket högt. Dessutom är de fiberrika vilket är bra för maltsmältningen. För att tillaga falafel behöver du en matberedare och lite tid. För bästa resultat bör du blötlägga kikärtorna i cirka 12 timmar. Om du inte har tid kan du hoppa över det här steget och använda dig av konserverade kikärtor. Mixa dem i en matberedare tills du har en krämig smet. Blanda i hackad lök, några vitlöksklyftor, chili, koriander, färsk persilja, spiskummin, salt och bikarbonat. Smaka av smeten och forma därefter små bollar som bör vara lite större än normalstora köttbullar. Fritera i olja och servera med pitabröd, hummus, grönsaker och rödkål.

Lämna ett svar