Hur avgör man vilket vin som passar till vilken mat?

Om du pratar vin med en vinkännare blir du snart varse att den omhuldade drycken omgärdas av en hel vetenskap. Ju mer insatt du blir, desto viktigare blir det att rätt vin paras med rätt mat. För någon som inte är så insatt i vin är det dock svårt. Smaklökarna är helt enkelt inte vana vid att uppfatta de små smaknyanserna mellan ett vin till ett annat, särskilt inte när det handlar om att para viner till olika maträtter.

Det finns dock några enkla tumregler som du kan ha i åtanke. Tumregler som kanske kan fungera som en slags ingång för att förfina dina smaklökar. På vinoteket.se kan du beställa vin och få det levererat direkt hem till dörren. Rött, vitt, rosé och viner från hela världen. Allt till bra priser och med snabba leveranser. Det enda du behöver veta är vad du ska dricka vinet till, därefter kan du använda följande tumregler för att avgöra vilka viner du ska köpa.

Några tumregler för att välja rätt vin till rätt mat

  • Vin ska vara mer syrligt än rätten det serveras till.
  • Vinet ska aldrig vara sötare än maten.
  • Vinet ska matcha maten sett till smakintensitet. Det vill säga: En lätt rätt ska ha ett lätt vin, tyngre rätter ska matchas med ett mer smakintensivt vin.
  • Bittra viner balanseras bäst mot mat med mycket fett.
  • Matcha hellre vinet mot såsen än köttet.

Kontrasterande och kompletterande viner

En annan detalj värd att känna till när det gäller vinmatchning är skillnaden mellan kompletterande och kontrasterande viner. Ett kontrasterande vin är tänkt att skapa balans med smakerna i maten genom att kontrastera. Ett kompletterande vin å sin sida ska ha smakelement som matchar med maten, därmed fördjupar de smakerna hos varandra. Röda viner är generellt sett mer kontrasterande än vita viner och roséviner.

Förhoppningsvis har du lite mer på fötterna nu inför framtidens vinval.

Lämna ett svar