Pasta på familjemiddagen

Om du ska bjuda hela familjen och kanske släktingar på middag kan det kännas lite nervöst. Vad ska du bjuda på? Är du duktig på att laga pasta, och vet att flera tycker om det? Då är det faktiskt inte ett så tokigt val!

Välj en finare pasta

När du ska laga pastarätter skadar det inte om du väljer en lite finare pastasort till rätten. Kanske en fin pastasort från Barilla istället för de vanliga snabbmakaronerna som kan kännas lite väl basic för en finare måltid. Ett annat alternativ är såklart att välja en färsk pasta, eller att rent av göra pastan själv.

Praktiska och lättlagade rätter

Det finns flera pastarätter som faktiskt är enkla att laga. Du kan till exempel göra en lasagne som räcker till alla besökare om du har en större ugnsform. Ett annat alternativ är att göra en kall pastasallad med bacon, kyckling eller annat gott. Salladen kan antingen blandas med en dressing eller så får gästerna ta den torr och själva välja om de vill ha dressing eller inte. Många pastarätter är väldigt praktiska eftersom att de kan frysas eller värmas upp dagen efter om allt inte går åt.

Kan rätten förberedas?

Många rätter kan faktiskt förberedas till stor del. En lasagne eller gratäng kan lagas i stort sett färdig och så värms den bara i ugnen när gästerna kommer. En pastasallad kan stå i kylen ett par timmar. Även pastasåser kan lagas, men pastas som kokas bör bli klar strax innan den ska ätas. Den blir lätt klistrig och inte så god om den får stå och svalna för att sedan värmas upp igen. Däremot går många pastarätter snabbt att laga, vilket innebär att det inte behöver ta så lång tid innan maten är klar. Det brukar underlätta för alla. En fördel med att förbereda till exempel en pastasås är att du hinner smaka av den och åtgärda kryddning med mera om så behövs.

Är pasta något alla kan äta?

De allra flesta gillar pasta och både barn samt vuxna brukar ha lätt för att få i sig pastarätter. Om det finns glutenallergiker i sällskapet kan man dock behöva titta på glutenfri pasta istället. Veganer kan behöva pasta utan ägg, men annars brukar pasta inte ställa till så stora bekymmer när det gäller olika kosthållning. Är det pastasallad som ska göras kanske du kan blanda ihop sallad för sig, kött och andra ingredienser i separata skålar och ett par olika pastasorter i var sin skål. Då kan var och en ta vad de vill ha.

Ibland går det inte att tillgodose allas önskemål utan då får man helt enkelt göra så gott man kan och så får gästerna äta det de kan och vill.

Lämna ett svar