Vegetarisk mat och dessert med kikärtor

Det finns oändligt med goda vegetariska livsmedel. Så pass många att det kan vara svårt att veta var man ska börja för den som vill prova en mer vegetarisk kost eller för nyblivna vegetarianer. Det finns naturligtvis mycket att köpa i affären som man enkelt kan steka upp, men ibland vill man laga maträtten från grunden. Ett väldigt allsidigt vegetariskt livsmedel är kikärtor. Kikärtor går nämligen att använda till många typer av maträtter och smaken går att variera väl då de är ganska neutrala i grunden. Det går även att göra snacks och desserter med kikärtor.

[IMAGE=dk9HCZcu4LWn.jpg]

Exempel på snacks och desserter

[IMAGE=bXVOXzcHWfEc.jpg]

Vi är många med en sötad tand, och trots att man vet att det inte alltid är det bästa för en är man snart där igen. Oavsett om man äter för mycket godis eller ej, är det viktigt att ta hand om sina tänder. För att få en så sund munhälsa som möjligt och lyckas bibehålla den, kan man titta in på https://www.sunstargum.com/se/ för att få skötselråd och hitta bra produkter. Med kikärtor kan man göra snacks och desserter som troligen är något nyttigare än lösgodiset i butiken. Man kan exempelvis rosta kikärtor i ugnen och krydda med exempelvis vitlöks- och paprikakrydda och ha dem som snacks eller till salladen. Man kan även göra en god chokladmousse på kikärtsspadet som blir över efter middagen. Här vispar man upp kikärtsspadet så det blir luftigt och fluffigt och tillsätter smält choklad som med fördel kan vara sockerfri.

[IMAGE=ehHaQJdZ3TQE.jpg]

Maträtter med kikärtor

Ett tillbehör till maten som måste nämnas när man pratar om kikärtor, är hummus. Det är både gott och har ett bra innehåll av protein. Falafel är en annan rätt som måste nämnas, och denna kan man själv göra på kikärtor. Kikärtor passar även bra i grytor, och i synnerhet asiatiskt inspirerade med goda kryddor. När man använder färdigkokta ärtor på burk eller tetrapack behöver man bara låta dem koka i grytan i några minuter. Kikärtsspadet kan användas istället för äggvita i många recept, och det går att vispa upp det med ett liknande resultat. Kikärtsbiffar och hamburgare håller även ihop bra och ger en god konsistens. Man kan använda mjöl, havre eller potatismjöl till smeten tillsammans med kryddor för att få den konsistens och smak man är ute efter. Här kan det vara en bra idé att krydda lite extra och att eventuellt tillföra buljong för att få en rikare smak.

Det här var troligen bara en liten del av alla maträtter man kan laga med hjälp av kikärtor, men det ger förhoppningsvis ett smakprov på hur varierande mat man kan laga med denna ingrediens. Om man vill laga vegetarisk mat utan halvfabrikat är detta ett bra livsmedel att börja experimentera med, då maträtterna ovan smakar väldigt olika.

Lämna ett svar