Ren och naturlig mat

En av de starkaste mat- och dryckestrenderna just nu är äta ren och naturliga mat fri från konstiga ämnen. Denna trend hänger ihop med många andra mattrender. Växtbaserad kost, naturliga och ekologiska viner handlar dels om en ökad medvetenhet om klimatet, dels även om en medvetenhet om de stora positiva hälsoeffekterna. Här kan du läsa mer om trenden med naturlig mat.

Vad är ren och naturlig mat?

Ren och naturlig mat innebär att den är så lite behandlad som möjligt. Transfetter, e-ämnen och dylikt bör undvikas. All form av halvfabrikat samt processad mat går bort. Detta minskar risken för att man ska få i sig onyttiga och onödiga ämnen som kemiska tillsatser, salt och socker. Ju renare maten är desto lättre är det att kontrollera att man får i sig nyttigheter. Genom att äta naturligt får du i dig fler mineraler, antioxidanter och vitaminer som är bra för immunförsvaret och hälsan. Socker, salt och onyttiga fetter ökar däremot risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och typ två diabetes. Det är framför allt tillsatt socker, som bland annat finns i ketchup och sylt, som bör undvikas. Det råkost, som även kallas för raw food. Råkost har varit trendigt i många år och består av naturliga råvaror. Den har mycket gemensamt med den rådande trenden med ren och naturlig mat, men skillnaden är att råkost är mer extremt. Råkost bör inte tillverkas vilket begränsar den. Trenden med naturlig mat handlar främst om att välja rätt råvaror och att tillaga maten från grunden för att undvika att få i sig onödiga ämnen.

Så äter du naturligt

Att äta naturligt kan vara svårare än vad många tror eftersom de flesta livsmedel inte är naturliga. Naturliga livsmedel är färska råvaror och har därför kortare hållbarhet än processad mat vilket gör att utbudet är mer begränsat. Nyckeln för att kunna äta naturligt är att laga mat från grunden med färska råvaror. Detta är såklart mer tidskrävande än att köpa färdiglagad mat eller halvfabrikat, men med god planering behöver det inte vara särskilt svårt. Exempelvis kan du byta ut feta och salta halvfabrikat som salami mot naturliga pålägg som ägg. Byt ut processade frukostflingor mot havregryn för att få i dig alla nyttigheter.

Lämna ett svar